• Nowości
  • Polecamy

Wyniki konkursów

Konkurs "Sowa mądra głowa"

Konkursy "Sowi las" i "Sówka mądra główka"

Metody badań i ochrony sów (red. R. Mikusek)
"Metody badań i ochrony sów"
(red. R. Mikusek)
do nabycia w siedzibie
Fundacji Wspierania Inicjatyw Ekologicznych


Free PageRank Checker


Witrynę odwiedziło: osób

Uszatka


Asio otus (Linnaeus, 1758)



Dorosłe: Wielkości sójki (ok. 35 cm). Dymorfizm płciowy słabo wyrażony. Szczupła sylwetka, wąska głowa. Charakterystyczne długie pióra uszne długości ok. 4,5 cm, które wyjątkowo mogą być słabo widoczne. Oczy pomarańczowe. U siedzącego ptaka długie skrzydła sięgają poza ogon. Szlara dobrze zaznaczona, od strony dzioba pasy jasnych piór, oczy jaskrawo pomarańczowe. Ubarwienie stanowi świetnie maskująca mieszanina barwy brązowej w różnych odcieniach oraz czerni i szarości.


Młode: po wylocie od piskląt puszczyka różnią się od początku pomarańczowymi tęczówkami, ciemną twarzą oraz już uformowanymi piórami usznymi. Opierzenie całkowite uzyskują w 7 tygo-dniu życia (miesiąc po opuszczeniu gniazda). W pierwszym roku życia mają więcej prążków na ogonie niż dorosłe.


W locie: rozpiętość skrzydeł dochodzi do 1 m. Skrzydła szersze niż u uszatki błotnej, praktycznie nie unosi ich ponad poziom ciała. Na zmianę wolno uderza skrzydłami, po czym krótko szybuje. Zwrotna. Poluje najczęściej lecąc nisko nad ziemią (0,5-1,5 m, niżej od u. błotnej). Ogon krótki.



Uszatka w locie - rys. M. Skakuj, T. Zając
Uszatka - sylwetka w locie

Gatunki podobne: puszczyk i uszatka błotna



autor: Romuald Mikusek



Sponsorzy projektu

Projekt dofinansowano ze środków:
Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

oraz
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie