• Nowości
  • Polecamy

Wyniki konkursów

Konkurs "Sowa mądra głowa"

Konkursy "Sowi las" i "Sówka mądra główka"

Metody badań i ochrony sów (red. R. Mikusek)
"Metody badań i ochrony sów"
(red. R. Mikusek)
do nabycia w siedzibie
Fundacji Wspierania Inicjatyw Ekologicznych


Free PageRank Checker


Witrynę odwiedziło: osób

Puszczyk mszarny


Strix nebulosa (Forster, 1772)



Dorosłe: sowa nieco większa od jastrzębia: samiec średnio 64 cm, samica 67 cm. Rozpiętość skrzydeł 140 cm (jak u dużej mewy). Samica jest 10% większa od samca i 25% cięższa, co jest praktycznie niezauważalne u pojedynczego ptaka. Samiec waży średnio 900 g, większa samica ok. 1200 g, choć małe samice (min. 900 g) mogą być mniejsze od dużych samców (max. 1150 g). Postrzeganie barwy upierzenia p. mszarnego zależy od oświetlenia i zmienia się od szarej do czarnej a nawet jasnobrązowej, gdy słońce jest nisko nad horyzontem. Głowa okrągła i duża. Szlara wyraźna z licznymi, wąskimi, koncentrycznymi prążkami. Między dziobem i oczami szaro-biały półksiężyc, pod dziobem dodatkowo białe wąsy. Proporcjonalnie małe oczy oraz dziób - żółte.


Młode: do 8-10 tygodnia po wylocie młode różnią się od rodziców mniejszą głową i czarną szlarą. W wieku ok. 15 tyg. wyróżnia je już tylko krótszy ogon.


W locie: wygląda na dużą sowę przypominając puchacza. Głowa tępo zakończona podobnie jak skrzydła, które są bardzo długie i szerokie. Długi ogon. Wyraźne brązowo-żółte pole na wierzchu lotek I-rz.



Puszczyk mszarny w locie - rys. M. Skakuj, T. Zając
Puszczyk mszarny - sylwetka w locie

Gatunki podobne: puchacz, puszczyk uralski



autor: Ove Stefansson



Sponsorzy projektu

Projekt dofinansowano ze środków:
Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

oraz
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie